Ajjaj! Itt van péntek 13! De miért is félünk tőle?
Ajjaj! Itt van péntek 13! De miért is félünk tőle?

Te is azonnal összerezzensz, amint meghallod a rettegett dátum, péntek 13 közeledtét? Emberek millióinak ismerős az érzés, de vajon honnan ered a félelem? 

Többféle teória is létezik, viszont amiben mindenki egyetért, hogy már évezredekkel ezelőtt is szerencsétlennek hitték a pénteket, illetve a 13-as számot. Az elméletek egészen Jézus koráig vezethetők vissza.

Már a görög mitológiában is fontos szerepe volt a 12-es (azaz a 13-ast megelőző) számnak, a kereszténységre pedig ez hatványozottan igaz. Szinte tökéletesnek, rendkívül szerencsésnek hitték, így nem csoda, hogy a tizenhármas baljóslatúvá vált. A bibliai eredethez csak két eseményt említenénk: az utolsó vacsoránál tizenhárman ültek az asztal körül, azt követően pedig épp pénteken feszítették keresztre Jézust.

Mára oda jutottunk, hogy a babona miatt számtalan magas épületben ˝hagyják ki˝ a 13. emeletet, a szállodákban gyakran nincs ilyen szoba, de olykor a házszámoknál is a 14-es követi a 12-est. 

Azt, hogy valójában átok ül-e a dátumon mindenki saját maga döntse el, az viszont biztos, hogy Hollywoodban is hasznát vették a népszerű hiedelemnek. Rengeteg feldolgozás született az eredeti 1980-as Péntek 13 című filmből, aminek a ˝legszerencsésebb˝, tizenkettedik változatát nézheted meg a Mozi+-on!


2017. október 13. 8:29

Címkék:
cikkek film misztikus film mozi moziplusz rejtély színész színésznő
Kapcsolódó


Szeptemberi filmek
Johnny English filmek - vasárnap 19.00
Amerikai história X - március 31., 22.15
Noé - március 30., 16.00


© 2018 TV2 Zrt. Impresszum Adatkezelési szabályzat felhasználói szabályzat Kereskedelmi információk

POWERED BY NEOPORT CORE CMS